Risotto met groentjes en lam

Het is donderdag, dus tijd om aan het weekend te denken! Het is het weekend na de eerste doorstane septemberweek, dus het mag misschien wel wat comfortfood zijn. En wat is er heerlijker als comfortfood dan risotto? Ok, dat is niet dieet-proof, maar dat negeren we even.

Risotto kan je in principe met alle groentjes maken. Ik maakte deze met courgette, wortel en champignons, want die zijn er nu in overvloed. Voor erbij dacht ik aan een goed stukje lamsvlees. En ik hield de bereidingswijze van de risotto simpel, want het was tenslotte vrijdagavond. Je kan dit gerecht ook prima met andere groentjes maken zoals geroosterde pompoen, knolselder, alles wat bij lam past in principe.

Nodig voor 2 personen:

Risotto

  • 120g risottorijst
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • olijfolie
  • glas witte wijn
  • 1 kleine courgette
  • 1 wortel
  • handvol champignons
  • +- 3 dl groente- of kippenbouillon
  • parmezaanse kaas
  • klontje boter
  • peterselie
  • enkele kerstomaatjes

Lam en juske

  • Lamskroontje (6 à 8 koteletjes),
  • +- 2dl lams- of rundsfond
  • takje rozemarijn
  • teentje look (gekneusd en gepeld)
  • 1 citroen
  • honing
  • klontje boter

Doen: 

Maak de 3 dl bouillon warm (ik neem gewoon water en een deftig bouillonblokje). Verwarm de oven tot 180°. Haal de lamskroon uit de koelkast en kruid met peper en zout. Snijd sjalot en look in kleine stukjes, fruit aan in de olijfolie. Snijd alle groentjes in kleine blokjes. Doe de risottorijst in de pot en laten even meebakken. Blus met het glas witte wijn. Laat uitkoken. Doe de helft van de groentebouillon erbij en de groentjes. Roer alles ondereen, zet het vuur zacht en leg het deksel erop. Laat opstaan zoals aangegeven op de verpakking van de risottorijst, doe er regelmatig een lepel bouillon bij.

Neem ondertussen een diepe pan en laat het klontje boter schuimen. Bak de lamskroontjes bruin. Transporteer naar een ovenschaal en zet 8-12 minuten in de oven, soms iets langer (de mijne waren nog redelijk rosé, maar ik heb dat graag). Laat rusten. Blus ondertussen de pan met de fond. Leg er een takje rozemarijn in, de look en een grote eetlepel honing. Knijp een halve citroen erin uit en leg de uitgeknepen citroen erbij. Laat inkoken. Check of de verhouding zoet-zuur goed zit. Zeef wanneer ingekookt.

Als de rijst perfect al dente is (niet te gaar) mag hij af. Kruid met peper en niet te veel zout (de kaas is dat ook). Roer er een stevige hand geraspte parmezaanse kaas onder en een klont boter. Proef en voeg er eventueel nog wat kaas aan toe. De risotto moet goed smeuïg zijn en je moet de kaas proeven. Laat staan onder deksel.

Afwerking: Snijd de lamskroon in koteletjes. Neem 2 diepe borden. Leg in elk bord een hoopje risotto. Strooi er wat peterselie over. Leg op elk hoopje 3 koteletjes en lepel het juske rond de risotto. Werk af met nog wat peterselie en een paar kerstomaatjes. De overschot geraakt ook nog wel op :-).

Smakelijk! 

 

Plaats een reactie